Skip to main content
IUC Z-GROUP

Den lilla tomtefabriken i Trångsviken

By 20 maj, 2022juni 23rd, 2022No Comments

I onsdag fick jag äran att åka på ett studiebesök hos Trangia AB i Trångsviken, i egenskap av att praktisera som kommunikatör på IUC Z-GROUP. Hanna Hervall, kommunikatör och hållbarhetsansvarig sedan 1,5 år välkomnade oss till fabriken och ordnade även ett studiebesök på Trangias nya butik och museum.

 

John e. Johnsson Trangia

Fritiof Svensson och John E. Johnsson grundade Trangia 1925


Företaget har en spännande historia som sträcker sig tillbaka till nybyggda järnvägsspår genom Åredalen någon gång på 1800-talet. Fabriker poppade upp och snilleblixtar sökte lyckan i den nya blomstrande industribyn, här ibland John E. Johnsson vilken startade Trangia 1925. 

Samhällsbilden har sedan ändrats från ångande skorstenar på rad till ett samhälle där friluftsliv, natur och en större medvetenhet om klimat och miljö har fått större plats i bygdens själ och hjärta. På fabriken till Trangia finns klenoder från tidernas början som fortfarande håller och producerar, till nya moderna maskiner och robotar.

Mekanisk maskin på trangia

Gammal mekanisk maskin som än idag leverar till Trangia


“De olika maskinerna kräver olika kompetens och eftersom denna manick har levt genom hela företagets historia, är det viktigt att se till att vidareföra kunskapen om underhållsarbetet innan kunskapen går förlorad.”, berättar Hanna när vi tittar på den fina gamla mekaniska maskinen.

Trångsviken är och kommer alltid att vara Trangias hem

Trangia är som en tomteverkstad med sin blandning av ny och gammal utrustning. Här jobbar unga som gamla, kvinnor och män. Och det märks att Trangia ständigt jobbar med både klimatfrågor, mångfald och social hållbarhet. Det är ändå häpnadsväckande att en fabrikslokal som ursprungligen var byggt för ett 30-tal fabriksarbetare nu huserar närmare 100 personer och exporterar stormkök till alla delar av världens hörn. Det intressanta är insikten om att den här typen av industri kan finnas i vårt land och dessutom i allra högsta grad leva på glesbygden.

“Det fanns en period där många företag av ekonomiska anledningar valde att flytta utomlands. Trangia startades i Trångsviken och vi har inga planer om att flytta vår fabrik, dels för att närheten till produktionen är viktig för att upprätthålla kvalitén på vårt arbete och vår produkt. Däremot behöver vi bygga ut för att efterfrågan har blivit så stor.”, berättar Hanna.

Lasts a lifetime. Or three. 

Trangia är noggranna i sitt arbete med miljö, klimat och social hållbarhet. Nya vägar utforskas ständigt för att förbättra material, tjänster och produkter. Just nu pågår ett projekt där man testar beständigheten i kärl med större andel återvunnen aluminium, där det för tillfället redan används 50% återvunnet material.

Trangiakök IUC Z-GROUP

Några av alla nytillverkade kärl på Trangia AB

“För oss är hållbarhetsfrågorna oerhört viktiga. Vår önskan är tex. att man lagar sina gamla stormkök där något har gått sönder, istället för att slänga hela köket och köpa ett nytt. Trangiaköket är menat att hålla ett helt liv, eller tre”, säger Hanna. 


Stort intresse för Trangia bland unga sommarjobbare

Varje år tar Trangia in både sommarjobbare och praktikanter. Hanna berättar att det är viktigt för företaget att bidra till samhällsutveckling och ge unga chansen att få en fot in i arbetslivet. Hon säger att hon märker en attitydförändring hos unga och att frilufts-intresset och klimatfrågorna står högt upp på agendan.

Trangia IUC Z-GROUP prao

Praoelev på Trangia med IUC Z-GROUP

Och den största anledningen till att mitt studiebesök hamnade på Trangia är just detta: Ett företag som kombinerar friluftsliv med en vilja att utvecklas inom hållbarhetsfrågorna. Vem säger nej tack till grillad Bullens Pilsnerkorv i skogen på ett 100 år gammalt kök liksom? 

 

Anja Stenmark
PRAO-elev på IUC Z-GROUP,
Anders-Olof skolan, 9A

Handledare Marlene Magnussen, IUC Z-GROUP

Marlene Magnussen

Author Marlene Magnussen

Kommunikatör IUC Z-GROUP

More posts by Marlene Magnussen