Skip to main content
Industri

Företag hjälper världen med att lyssna på universum

By 14 augusti, 2017juli 23rd, 2019No Comments

Om några år kommer världens största radioteleskop att byggas i Sydafrika med 133 känsliga, rymdriktade antenner och precisionsgjuteriet Ventana Hackås i Jämtland har blivit anlitade av Chalmers att tillverka matarhornets prototyp. 

Det känsliga matarhornet – med en öppning på nästan en meter i diameter – ska hjälpa astronomer att berätta universums historia. Hornet har konstruerats på Onsala Rymdobservatorium och nu gjuts de första delarna med hög ytfinhet och snäva toleranser hos Ventana Hackås i Jämtland.

SKA väntas kunna göra mätningar som överträffar alla dagens radioteleskop. Med SKA hoppas astronomer bland annat kunna kartlägga hur de första galaxerna bildades för över 13 miljarder år sedan.
Ventana Hackås är verksamma inom området precisionsgjutningoch levererar korta serier av komplicerat, mångfunktionellt och tunnväggigt aluminiumsgods. I detta särskilda fallet behövdes extern hjälp med själva efterbearbetningen. Ventana Hackås anlitade därför i sin tur ett annat Jämtländskt företag, Hakfelt Produktion.

– Anledningen till att vi anlitade just Hakfelt Produktion är att företaget ligger strategiskt till geografiskt. Hakfelt Produktion är duktiga på bearbetning av större komponenter och vi har genom vårt samarbete inom IUC Z-GROUP redan haft flera lyckade projekt tillsammans, säger Mikael Forss, platschef på Ventana Hackås

Varje parabolantenn ska få ett sådant horn, och hornet är en av parabolens viktigaste beståndsdelar. I det förenas nanoteknik och precisionsinstrumentering. Det centralt viktiga hornet förenar maskinteknik och radiooptisk design – allt för att vara maximalt känslig, men också ekonomiskt att massproducera.

(texten fortsätter under bilden)

 

Hornet har en så kallad quadridge-design, med fyra nockar på insidan, som specialutvecklats av Onsala rymdobservatorium för SKA efter en design som tidigare tagits fram av det sydafrikanska företaget EMSS Antennas.

-Vi tycker det är jätteroligt att få vara med på ett hörn av ett så stort, utmanande och världsomspännande projekt. Det ger oss en bekräftelse på att vi ligger i toppskiktet i denna branschen, säger Forss.

Marlene Magnussen

Author Marlene Magnussen

Kommunikatör IUC Jämtland Härjedalen

More posts by Marlene Magnussen