Skip to main content
Smart Industriell Modernisering

IUC Z-GROUPs Industridag med spännande teknik lockar unga till industrin

By 27 november, 2019No Comments

KOMPETENSFÖRSÖRJNING
Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.

Industrinatten 2019, Reine Ivansson, Saab i Lugnvik

Foto: Henrika Lavonius Wike
Saab levererar bland annat markservice-utrustning till flygplan. Reine Ivansson berättar om hur en bränslestation fungerar.

Industrinatten 2019, 3-d printer

Foto: Henrika Lavonius Wike
3D-printern kan skriva ut delar till produkter – eller som här: en katt.

Industrinatten 2019, Saab i Lugnvik

Foto: Henrika Lavonius Wike
Örjan Festin demonstrerar hur elektrisk utrustning påverkar mobiltelefoni och radio – ett av de områden Saab jobbar med i Lugnvik.

– Har ni sett CSI? frågar Saabs Roger Andersson gruppen av elever och får några spridda nickningar till svar.

Den här behållaren skulle kunna platsa i tv-serien, förklarar han, och håller upp en stålcylinder med diverse beslag.

– Här kan man placera bevismaterial, och behållaren kan plomberas så att innehållet accepteras i en rättegång. Det är en unik produkt som tillverkas här borta i vår verkstad.

Stålcylindern är ett exempel på Saab-teknik som eleverna får stifta bekantskap med under besöket, en grå tisdag i november. Under en timmes rundvandring guidas de runt till olika avdelningar; från serviceutrustning för flygplan och ett testlabb för radioutrustning till en många ton tung pansarbil med skyddsutrustning och sensorer som kan känna av exempelvis strålning.

Allt för att ge en bild av vad som pågår innanför tegelfasaden i Lugnvik. Och i slutänden: för att få fler unga att upptäcka tekniska yrken.

Arbetar med säkerhet

Lars Andersson, platschef Saab i Lugnvik

Foto: Henrika Lavonius Wike

 

För Lars Andersson, platschef på Saab i Lugnvik, är det en självklarhet att ta emot eleverna under Industrinatten, som trots sitt namn går av stapeln dagtid.

– Vi måste göra allt vi kan för att stimulera intresset för teknik. Dessutom är vi en stor arbetsgivare i Östersund och behöver visa vad vi gör här, säger han.

Att verksamheten omfattas av stränga säkerhetsregler – Saab arbetar som bekant med försvars- och säkerhetsutrustning – behöver inte innebära total slutenhet. Eleverna får inte fotografera, och en plansch i entrén uppmuntrar till att ”inte släppa in obehöriga”.

– Visst, vi arbetar med nationers säkerhet, så en del saker kan vi inte berätta om. Men även andra företag har saker som de håller för sig själva, säger Lars Andersson.

Det är inte första gången som Saab medverkar i Industrinatten, förklarar han, men det är första gången företaget tar emot stora grupper av elever på studiebesök.

Hemmamarknaden har vaknat

Efter att svenska Försvaret sedan början av 2000-talet främst varit inriktat på insatser utomlands, gör nya försvarsdirektiv att man åter ska bygga upp beredskapen i Sverige. Och det gynnar bland annat Saab i Östersund, som växer. Nyligen tecknade företaget ett flerårigt ramavtal om tekniskt systemstöd för fordon.

– Vi behöver anställa 20 personer de närmaste två åren. Det är främst ingenjörer eller motsvarande; för vissa arbetsuppgifter väger intresse och praktisk kunskap lika tungt som en högskoleutbildning. Men alla kompetenser behövs, säger Lars Andersson.

En av Saabs senast anställda, en ung gymnasieingenjör, har amatörradiocertifikat sedan flera år och brinner för radio och elektronik. Att personligt intresse också kan spela roll när man söker jobb blir ett av budskapen till eleverna på det sista stoppet på rundvandringen. Vi befinner oss i ett elektriskt skärmat rum, specialbyggt för att testa hur elektronik fungerar tillsammans exempelvis i fordon.

– Ett konkret tips om ni skulle vilja jobba här i testlabbet är att lära er mycket om radio. Det behöver inte vara på högskola; man kan lära sig det som radioamatör också, säger Lars Andersson.

Att fyra av totalt 250 medarbetare i Östersund fått sin anställning efter första kontakt genom Industrinatten får väl vara ett kvitto på att den här typen av evenemang fungerar.

TEXT: Samling Näringsliv
FOTO: Henrika Lavonius Wilke

Marlene Magnussen

Author Marlene Magnussen

Kommunikatör IUC Z-GROUP

More posts by Marlene Magnussen