Skip to main content
SIMMITTSmart Industriell Modernisering

Jemtab tar nästa steg inom kvalitetssäkring och digitalisering

Jemtab Systems AB i Häggenås är nu ISO 13485:2016 certifierade och digitaliserade genom projektet SIM, Region Jämtland/Härjedalen.

 

Jemtab

 

Företaget har sedan 80-talet utvecklat och tillverkat produkter mot dental tillverkning och även medicinska prototyper med mycket god kvalitet och precision. Sedan 1990 talet har man varit certifierade inom ISO 9001 men nu har man även tagit steget att certifiera sig mot ISO 13485:2016 som är ett kvalitetsledningssystem avsett för medicinska produkter. 

Jemtab har profilerat sig genom att tillverka produkter med mycket hög precision som oftast varit för komplicerat för andra företag att tillverka eller utvecklat produkter som kräver extrem precision för att fungera samt vara säkra. Bland de produkter som företaget utvecklat och tillverkat finns högtrycksoljepumpar som klarar upp till 5000 bars tryck åt SKF och Vestas. Tillverkning av hårdvaran till rökgasanalysatorer åt Siemens i Frankrike med ATEX-klassning för att monteras i explosiva miljöer och kärnkraftverk är ett annat exempel på företagets kunnande.

SIM J/H har gjort det möjligt för Jemtab att genomgå uppgraderingen av arbetssätten i verksamheten och verksamhetssystemet för att möta standarden för medicinsk tillverkning och dessutom skapa ett digitalt verksamhetssystem för verksamheten. Konsulter från DRIV Innovation som är upphandlade av projekt SIM har stöttat företaget i deras arbete med att certifiera sig mot ISO 13485 samt stötta i arbetet med att uppgradera IT-systemen till ny server med senaste mjukvaruversionerna samt migrera e-post till Microsoft 365-plattformen för att skapa en digital arbetsmiljö som förenklar för personalen.

Det nya verksamhetssystemet är uppbyggt i Microsoft SharePoint där dokumenten hanteras med versionshistorik och egna dokument ID-nummer för spårbarhet där personalen kan navigera till sin process (arbetsuppgift) i valfri enhet.  Varje process har flödesscheman som även är klickbara för att komma vidare till rätt dokument eller annan påverkande process. I Microsoft Teams skapas nya kanaler för kommunikation både inom företaget och med andra intressenter, kunder och leverantörer. Teams skapar även ett hållbart sätt att mötas eftersom det minskar behovet av resor och har varit till god hjälp nu under pandemin.

Stefan Andersson VD, Robert Stjärnström VD och Christian Stjärnström Produktionschef utgör ledningsgruppen för Jemtab och är mycket nöjda med resultatet. Robert som är ansvarig för projektet med certifieringen menar att affärsmöjligheterna nu utvidgas ytterligare.

– Nu kan vi på allvar konkurrera på den medicintekniska marknaden och tillverka prototyper och produkter åt företag inom medicinsk tillverkning. Detta ligger helt rätt i tiden och kompletterar vårt företag mycket bra. Att modernisera vårt IT-system och att digitalisera vårt arbetssätt kommer att skapa mycket bra förutsättningar för att automatisera återkommande arbetsuppgifter, något som är möjligt när företagets arbetsuppgifter är standardiserade, säger Robert Stjärnström.

DRIV Innovation fortsätter att stötta Jemtab i uppgraderingen av affärssystemet för att kunna jobba med surfplattor och digitalisera verksamheten ytterligare. Medverkande konsulter från DRIV Innovation är Nicklas Berglin och Alexander Elmgren.

Vad är SIM JH? 

Smart Industriell Modernisering, SIM, är ett treårigt projekt finansierat av Region JH, IUC Z-GROUP, Tillväxtverket och Europeiska Regionala UtvecklingsFonden (ERUF). 
Syftet med satsningen är att skapa förutsättningar för förnyelse och omställning för ökad konkurrenskraft i små och medelstora industri- och industrinära företag i linje med nyindustrialiseringsstrategin, Smart Industri. 

Projektet SIM JH är ett samverkansprojekt mellan Region Jämtland Härjedalen och IUC Z-GROUP. SIM JH bestående av 5 delområden: Finansieringsmöjligheter, Produktivitetshöjning, Tjänst/produktaddering, Kompetensförsörjning och mobilisering, samt Affärsmodeller och internationalisering. 

 

Finansiärer Smart Industriell Modernisering

Marlene Magnussen

Author Marlene Magnussen

Kommunikatör IUC Z-GROUP

More posts by Marlene Magnussen