Skip to main content
Okategoriserade

Norrlands Trähus storsatsar på klimatsmarta lösningar

By 8 september, 2022No Comments

norrlands trähus IUC Z-GROUP
Nu kan NORRLANDS TRÄHUS AB i Hammerdal bygga bostadshus helt i trä med upp till åtta våningar – inne i sin fabrik. 

Under våren stod den nya tillverkningshallen på 2300 kvm klar, en investering på 30 miljoner. Samtidigt har företaget nyrekryterat 15 personer i produktionen och anställt två konstruktörer.

Peter Rhensbo som är vd berättar att det var ett långsiktigt strategiskt beslut att satsa på att bygga klimatsmarta flerbostadshus enbart i trä. Genom att kroka arm med en av sina leverantörer Masonite Beams, blev man en del av deras produktutveckling och koncept.

–  Det här innebär att vi kan kapa byggtiden, öka vår kapacitet med 30 procent och nå ut på en större och mer stabil marknad. Behovet av bostäder är stort, liksom skolor, äldreboenden etc. Vi står också inför en miljöutmaning där byggbranschen kommer att förändras. Här behöver vi bli bättre på att bygga industriellt, miljövänligt och då är trä den rätta vägen framåt.

Företaget har idag drygt 70 anställda och omsätter cirka 100 miljoner. Nu räknar man med att öka omsättningen med 30 procent.

I fabriken är produktionen i full gång, bland annat ritas och planeras för en beställning på totalt 36 lägenheter som i höst ska levereras till Sigtuna.

–  Det är kul att få in ett så stort uppdrag direkt!

Norrlands Trähus startades för 20 år sedan av Eva Nässén och Janne Nässén. Peter Rhensbo är sedan fem år tillbaka delägare och tror starkt på företagets framtidssatsning.

–  På kort sikt är det oroliga tider, men långsiktigt väldigt positivt. Vi är välsignade med bra personal, på en ort med lång tradition av husbyggande och där det finns stor kunskap om såväl industritillverkning som trä, konstaterar han.

Business Region Midsweden

Marlene Magnussen

Author Marlene Magnussen

Kommunikatör IUC Jämtland Härjedalen

More posts by Marlene Magnussen