Skip to main content
SIMMITT

Nu kan ditt företag haka på industrins stora omvandling

By 12 april, 2021No Comments

 

Foto Jonas Bilberg

 

Var står ditt industriföretag inom en tvåårsperiod? Det är en viktig fråga som ditt företag borde ställa under den rådande moderniseringsprocessen inom industrin. Det nya projektet Smart Industriell Modernisering i Mittregionen (SIMMITT) ska stötta företag att lyfta blicken, ta fram en handlingsplan och öka sin konkurrenskraft.

Svensk industri är avgörande för vår ekonomi och vår viktigaste basnäring i länet. Skogen, kemin, industrianläggningarna och tillverkningen behöver hålla toppklass för att behålla sin konkurrenskraft. Extra viktigt är det för mittregionens del att hitta sin plats på en förändrad spelplan.

– Framförallt är det en omvandling där teknikutveckling och digitalisering driver på, säger Anna Edblad, industriell samordnare i projekt SIMMITT och VD vid Örnsköldsviks industrigrupp.

Global konkurrens

De flesta företag har ställts inför tuffa utmaningar detta corona-år. Parallellt med pandemin har kraven på nytänkande och digitalisering accelererat ytterligare.

– Allt går snabbare idag. Det finns hela tiden en strävan att bli ännu bättre, effektivare och att förnya. Industrin drivs också av global konkurrens, framförallt av kinesiska tillverkare som i mycket hög grad har robotiserat sin tillverkning, säger Kurt Scherl, projektledare vid IUC Z-GROUP och industriell samordnare i SIMMITT.

För de företag som vill starta sin utvecklingsresa i Jämtland/Härjedalen eller Västernorrland finns stöd och hjälp att få. SIMMITT erbjuder analys av industriföretag, och efter analysen finns ett brett urval av åtgärder som är anpassade efter varje företags unika möjligheter. Det kan till exempel handla om automation, produktionseffektivisering eller att se över sina flöden.

Start i Sundsvall och Örnsköldsvik

Anna Edblad och Kurt Scherl som arbetar i projektet har haft dialog med en rad industriföretag och hittills är det en handfull som har nappat på att delta i ett uppstartsprogram. I maj träffas deltagarna i Sundsvall och Örnsköldsvik för första gången. I Jämtland/Härjedalen kommer också uppstartsprogram att erbjudas inom kort.

-I dagsläget har vi fem företag som deltar i vårt uppstartsprogram i Västernorrland. De kommer att mötas av en beprövad metodik och erfarna coacher. Coacherna ska ta industriföretagen från idé till en färdig handlingsplan, säger Kurt Scherl och fortsätter: det här blir värdefullt för hela regionen. Stora tillverkare som BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik gynnas exempelvis av konkurrenskraftiga underleverantörer. Det här kan ge ringar på vattnet!

– Västernorrlands industriföretag har olika förutsättningar, men jag upplever en förståelse för att ständig utveckling är en nödvändighet för att inte halka efter och tappa konkurrenskraft. Alla är lika välkomna att ta del av erbjudandet om affärsutveckling och stöttning, vi arbetar nära industrin och möter upp behovet, avslutar Anna Edblad.

Läs mer om projektet Smart Industriell Modernisering i Mittregionen, SIMMITT

www.rvn.se/simmitt

www.iuczgroup.se/simmitt

Marlene Magnussen

Author Marlene Magnussen

Kommunikatör IUC Z-GROUP

More posts by Marlene Magnussen