Skip to main content
DigitaliseringIndustri 4.0Tillväxtverket

Robotlyftet gör företag redo för automatisering

By 23 maj, 2019juli 23rd, 2019No Comments

Digitalisering, automatisering och robotisering innebär stora möjligheter för svenska industriföretag. Nu inleds det första steget i Robotlyftet när Industriella utvecklingscentra i Sverige, IUC, får uppdraget att ge små och medelstora industriföretag coachning och rådgivning inför nästa steg; ansökan om automationscheckar.

Robotlyftet omfattar 100 miljoner kronor fram till och med år 2021. Det består av finansiering, utbildning, coachning och andra aktiviteter för att bygga kunskap och nätverk så att fler företag blir redo för att investera i automationsteknik och robotar.

Automationscheckarna riktar sig till små och medelstora industriföretag som vill utveckla sin tillverkning mot mer digitalisering, automatisering eller robotisering. En kostnadsfri förutsättningsstudie krävs inför ansökan som IUC Sverige har fått i uppdrag att genomföra tillsammans med företagen.

Förutsättningsstudien innebär att experter får möjlighet att i förväg kartlägga företagens behov och se hur en ny automationslösning ger bäst effekt. De företag som får automationscheckar blir därmed en bättre kravställare när det är dags att investera i en robotiserings/automatiseringslösning.

– Med Robotlyftet kan företag på ett effektivt sätt satsa på automatisering. Vi räknar med att nå 500 företag direkt med insatser som passar deras behov. Utöver det görs också utbildnings- och rådgivningsinsatser som når ytterligare flera hundra företag, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Robotlyftet är ett av uppdragen inom Smart industri, Sveriges nyindustrialiseringsstrategi.

Om Robotlyftet

Automationscheckar till företagen

Smart industri 

Mer information:

Ewa Thylén, programansvarig Robotlyftet 08-681 92 78

Gunilla Thorstensson, koordinator Smart industri 08-681 65 87

Marlene Magnussen

Author Marlene Magnussen

Kommunikatör IUC Jämtland Härjedalen

More posts by Marlene Magnussen