Skip to main content
Industri 4.0Tips

Här är fem kompetenser som krävs för IoT i industrin

By 19 juni, 2017juli 23rd, 2019No Comments

Industri 4.0 handlar bland annat om den digitala omvandlingen av tillverkningsindustrin. Och det sker till stor del med hjälp av sensorer och uppkopplade maskiner. Men vilka kompetenser krävs för att kunna dra igång omvandlingen på allvar?

 

Internet of things är kanske essensen i digitaliseringen, men även sådant som robotar – och det som kallas co-botar som vi samarbetar med – 3d-skrivare och annan ny teknik bygger tillsammans det som brukar kallas Industri 4.0. Det handlar om att digitalisera även tillverkningen och redan nu investeras det tungt i det skiftet. Enligt en undersökning från managementkonsulten PwC förra året planerar industrin att investera drygt 900 miljarder dollar varje år de närmaste fem åren på Industri 4.0-satsningar, skriver Network World.

Men vad krävs då för kompetenser för att dra igång den omvandlingen? Network World har listat fem nyckelkompetenser som krävs för att lyckas.

It-säkerhetsspecialister
I och med digitaliseringen blir it-säkerhet en huvudvärk också för industriföretag som tidigare inte behövt bry sig så mycket om det. När de gamla maskinerna kopplas upp och ihop och börjar generera data in till affärssystemen och logistiksystemen – ja, då ökar attackytan på företaget exponentiellt.

Det kräver att man har en god överblick och har designat säkerhetslösningarna redan från början. De kontrollsystem som finns på plats men som aldrig varit avsedda att kopplas upp måste stärkas så de klarar attacker utifrån – liknande exempelvis Stuxnet.

När sensorer kopplas på gamla maskiner krävs att säkerhetsspecialister uppdaterar sin kunskapsbas dramatiskt så att den också omfattar 40 år av maskinbaserade protokoll.

God kunskap om standarderna för internet of things för industrin är också oerhört viktigt för de personer man söker.

Dataanalytiker
Data är själva blodomloppet i Industri 4.0 så det krävs människor som verkligen förstår och kan utvinna insikterna ur det väldiga flödet. Den enorma mängden data som genereras kommer att behöva analyseras för att kunna förbättra maskinernas prestanda, minska resursförbrukningen, bidra till kvalitetskontrollen, skapa effektivare logistikkedjor och även skapa nya produkter och tjänster.

Och så gäller det att samtidigt ständigt förbättra produktionslinjerna i takt med att allt bättre maskiner kopplas in i nätet.

Nätverksspecialister
För att koppla ihop maskinerna både med varandra och till styrsystem och kontrollsystem kräver duktiga nätverkstekniker. Det gäller att vara uppdaterad på allt från stora nätverk till internet of things-specifik teknik som edge networking där data bearbetning distribueras ut i kanten av nätverket och fog computing där data och bearbetning distribueras ut i nätverket. Även kunskap om 5g-teknik, wifi och de lågeffektiva lan-protokoll som internet of things-enheter ofta använder sig av krävs.

Det gäller att förstå de utmaningar som uppstår när man kopplar upp maskiner som inte är designade för det syftet.

Kunskap kring nätverksvirtualisering och mjukvarudefinierade nät är också ett stort plus.

Utvecklare av alla de slag
I alla delar av Industri 4.0 krävs det utvecklare. Från att skriva och modifiera maskinernas mjukvara till att utveckla gränssnitt så att människor kan interagera med dem.

Det kommer också en mängd jobb kring datavisualisering för att göra det möjligt att från ett centralt kontrollrum övervaka och interagera maskinerna under driften.

Det finns behov av personer som kan koda både i språk som Java och äldre språk som C och C++. En ytterligare utmaning kommer när de gamla systemen och maskinerna ska koppas till nya proprietära plattformar från olika tillverkare och till affärssystem och logistiksystem.

Som på de flesta andra håll är devops och agilt efterfrågat. Även de som har koll på open source-projekt som Spark, Kafka, Cassandra, Docker och Kubnernets är hett efterfrågade.

It-arkitekter
Det behövs också de som kan förstå den stora bilden. Personer som förstår företagets nuvarande affär, processer och målen med den digitala transformationen och som sedan kan knyta ihop det med teknik.

Även nya breda roller efterfrågas – som exempelvis personer som tänker ingenjörsmässigt men också kan kod och nätverk. Som helt enkelt kan hålla allt igång och laga det när något kraschar.

Marlene Magnussen

Author Marlene Magnussen

Kommunikatör IUC Z-GROUP

More posts by Marlene Magnussen