Skip to main content
Industri JHindustrilyftet

Lärlingen Sebastian får fast jobb på Nordsamverk efter avslutad praktik

By 5 maj, 2017juli 23rd, 2019No Comments

I hjärtat av Jämtland, mitt i Östersund, ligger Nordsamverk Hallström AB.  De är specialister på allt inom rostfritt där huvudsysslan är svets och övrig bearbetning av rostfri tunnplåt. NSV har Sedan starten 1938 alltid skapat något unikt inom det segmentet. Allt från bardiskar, spiraltrappor och inredningsdetaljer till sälobduktionsbord. Huvudsysslan idag är bland annat tillverkning av egna produkter för sjukhusinredning där kraven på kvalité, funktion och hög finish är stenhårda.

På verkstaden jobbar totalt 17 personer, och efter avslutad praktik har lärlingen Sebastian Salomonsson från Pilgrimstad fått erbjudande om fast jobb hos Nordsamverk, där han kommer vara en del i tillverkningen av snökanonstrummor som NSV tillverkar för det jämtländska företaget Sufag.
Trumman är den största ingående komponenten på de snökanoner som Sufag tillverkar och säljer över hela världen.

Du berättar att du inte är uppvuxen i Östersund?

– Jag bodde först i Stavre, men är uppvuxen i Pilgrimstad. När jag sökte till industriprogrammet på Fyrvallaskolan i Östersund insåg jag att det skulle bli lättare med en kortare väg till skolan, så jag flyttade till min brors hus i Optand. Det är rätt skönt att bara ha en mil till jobb och skola.

Hur kommer det sig att du valde att gå Industriprogrammet på Fyrvallaskolan i Östersund?

– Främst för att det alltid finns jobb inom branschen, och för att man alltid kan använda den kunskapen man lär sig i sitt dagliga liv. Jag tycker det är kul att man får använda sig av skolans verkstad till sina egna projekt, det är ju ett kreativt och praktiskt program.

Just svetsaryrket tilltalade mig, eftersom det är så ombytligt. Man måste inte stå på en och samma station, och man har ofta varierande uppgifter. Här på NSV där jag har praktiserat finns det flera olika stationer, till exempel en monteringsstation, en slipstation och en svetsstation. Inom de olika stationerna finns det sedan flera olika moment inom varje del som gör att arbetet känns fritt och varierande.

Kan du berätta lite om hur utbildningen är upplagd?

– Vi är idag sex personer som går årskurs tre på industriprogrammet på Fyrvalla, varav två går skärande, eller CNC och resterande fyra går svets. Under veckodagarna har vi två dagar skola med enbart en lektion per dag, Individuellt val och entreprenörskap. Tisdagar, onsdagar och torsdagar är vi ute på praktik.

Vad tänker du om att det bara går sex personer på industritekniska programmet i Östersund?

– Industrin har fortfarande ett oförtjänt smutsigt rykte. Det kanske inte är hyperglamoröst att jobba i tex en verkstad, men för mig har det betytt mycket att veta att jag kommer få jobb direkt efter avslutat utbildning. Och vetskapen om att det alltid kommer finnas jobb. Givetvis är det också positivt att det finns stora möjligheter att klättra uppåt. I den här branschen blir det mer praktiskt arbete än teori, och det passar mig bra. Sedan kan man avancera uppåt när man har jobbat ett tag. Jag går hellre industriprogrammet, jobbar i några år och får in en egen kapital, än att gå den tunga akademiska vägen med mång års studielån och riskera att inte få jobb när jag är klar med studierna. Människor är olika, och trivs med olika ordningar för att må bra.

Vad tycker du är det bästa med att få fast jobb på Nordsamverk?

– Som sagt tidigare tycker jag NSV erbjuder ett roligt, spännande och stimulerande arbete. Sedan är dom är schyssta som låter oss använda lokalerna och utrustningen som finns i verkstaden på fritiden, vilket även gör att man får ett bra förhållande till sin arbetsplats. Det gör att jag kan stanna kvar efter arbetstid och syssla med mina privata projekt. Mina arbetskolleger är roliga, och vi har en bra stämning i verkstaden.

 Har du några framtidsplaner just nu?

 – Jag tycker det är svårt att definiera mina framtidsplaner, vem har en klar bild av det när man är 19 år? Men det vore inte fel med ett eget hus och ett garage. Eller, ett stort garage med ett litet hus till! Den klassiska svenssondrömmen. Jag jobbar lätt med det jag har utbildat mig till i några år framöver, och sedan kan man alltid avancera uppåt om man vill det sen.

 

Marlene Magnussen

Author Marlene Magnussen

Kommunikatör IUC Z-GROUP

More posts by Marlene Magnussen